Alla frågor du kan tänkas ha – besvarade

Vad är silke?

Silke är en naturlig proteinfiber som spinns av silkesmasken. Silkesmasken spinner en kokong av silke som skyddar den mot kyla, fukt och insekter under dess förvandling från en liten utsatt larv till fullvuxen silkesfjäril. Silke består av två huvudsakliga proteiner – sericin och fibroin.

Varför spinner silkesmasken en silkeskokong?

Eftersom silkeskokongen är larvens naturliga skydd. Den skyddar larven mot kyla, fukt, bakterier och insekter som annars skulle kunna äta upp eller döda den medan den förvandlas från larv till fjäril.

Var kommer silke ifrån?

Silket kommer från Kina. Kina har odlat silke i över 5 000 år, och är än i dag världens största producent av högkvalitativt silke. Andra länder som exempelvis Indien, Thailand, Vietnam och Brasilien odlar också silke, men får sällan eller aldrig tillräckliga skördar för export.

Vad är sericin?

Sericin är det protein som omger silkesfibrerna (fibroinet) så att de klibbar samman då silkesmasken spinner sin kokong. Sericin har också en bakteriedödande effekt för att skydda silkesmasken mot bakterier och andra hot.

Vad är fibroin?

Fibroin är den faktiska silkesfibern. Det är fibroinet som används för att göra silkestråd, silkestyg och silkesfyllning i silkestäcken och -kuddar. Fibroin har också isolerande och fuktabsorberande egenskaper.

Är allt silke mullbärssilke?

Nej, allt silke är inte mullbärssilke. Enbart silke från silkesmasken Bombyx Mori är mullbärssilke. Bombyx Mori är latin, och betyder ungefär ”mullbärsträdets silkesmask”, eftersom just denna art livnär sig på de gröna bladen från mullbärsträdet.

Vilka andra silkestyper finns det?

Många olika. Andra kända silkestyper är tussahsilke och erisilke. Tussahsilke är också från Kina, och kallas ibland för vildsilke. Det här silket är ofta av lägre kvalitet och är billigare än mullbärssilket. Man bör vara försiktig när man handlar silkesprodukter så att man inte får tussahsilke i stället för äkta mullbärssilke.

Vad innebär det att sericin har en antibakteriell effekt?

Det betyder att sericin har en inbyggd förmåga att döda och förhindra tillväxt av bakterier. Vanliga bakterier som escheria coli och staphylococcus aureus reduceras aktivt i antal när de är i närheten av sericin.

Fungerar sericin också på kvalster?

Ja, sericin har också effekt på kvalster. Enligt laboratorietester utförda av Airmid Health Group Ltd., på uppdrag av NordicComfort®, minskar sericinbelagda SilkFX®-fibrer antalet levande kvalster med 58 % på bara 8 veckor, vid en jämförelse med gåsdun. Efter avslutad testning hade gåsdunet över dubbelt så många kvalster (134 % mer), vilket gör gåsdunet till det mest olämpliga valet för människor som är överkänsliga mot kvalster.

Har alla silkestäcken antibakteriella och kvalsteravstötande egenskaper?

Nej. Faktum är att de flesta silkestäcken inte har några som helst antibakteriella och kvalsteravstötande egenskaper. Endast silkestäcken med tillsatt sericin har förmåga att aktivt stöta bort kvalster och förhindra bakterietillväxt. Konsumenter bör därför kontrollera hos silkestäckesleverantören om de produkter som säljs faktiskt kliniskt bevisat är kvalsteravstötande och antibakteriella, eller om försäljaren bara kommer med icke underbyggda påståenden.

Har NordicComfort®-produkterna tillsatt sericin?

Ja. Alla NordicComfort®-produkter tillverkas med SilkFX®-fyllning som innehåller tillräckligt med aktivt silkesprotein – sericin – för att ha kliniskt bevisad antibakteriell och kvalsteravstötande effekt.

Hur lång är en silkesfiber?

Den längsta silkesfiber som i genomsnitt går att få ut från en silkeskokong är 300 till 900 meter lång. Själva kokongen består av totalt 2 000 till 3 000 meter silkesfibrer, men det är bara möjligt att linda av kortare sammanhängande fibrer från kokongen.

Vad är det för skillnad mellan en lång och en kort silkesfiber?

Långa silkesfibrer har alla silkets fördelar, medan de korta fibrerna bara har ett fåtal eller inga av dessa fördelar.

Är alltså en lång silkesfiber bättre än en kort?

Ja, mycket bättre! För att kunna få uppleva en påtaglig förbättring av sömnen krävs långa silkesfibrer. Korta silkesfibrer har inte tillräckligt mycket av de egenskaper som krävs för att man faktiskt ska kunna uppleva en bättre sömn.

Långa silkesfibrer har så pass välgörande egenskaper att man mycket tydligt känner skillnaden. De korta fibrerna har inte alls samma effekt. Ett äkta silkestäcke ska vara av långa fibrer. Om korta silkesfibrer används för ett silkestäcke får täcket inte alls samma välgörande effekt, även om det oftast blir billigare att köpa.